Düdüklü Tencerede Süzme Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
- Düdüklü tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
- Düdük ötmeye başladıktan sonra orta ateşte 10 dakika pişirin.
- Pişme süresi dolunca, tencerenin basıncını doğal olarak salmasını bekleyin veya soğuk su tutarak hızlıca açın.
- Çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Bu terbiyeyi çorbaya ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
- Son olarak limon suyunu ekleyip karıştırın.
- Servis ederken üzerine kırmızı pul biber serpebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayın, böylece çorbanın rengi daha berrak olur.
- Düdüklü tencerenin basıncı doğal olarak inerse, çorbanın lezzeti daha iyi oturur.
- Limon suyunu en son ekleyin, böylece çorbanın rengi kararmaz.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
|