Oktay usta'nın süzme mercimek çorbası tarifi nedir?
Lezzetli ve besleyici bir başlangıç için kırmızı mercimeğin en yumuşak dokusunu sunan süzme çorba, soğan, havuç ve patatesle zenginleşiyor. Kimyon ve kırmızı biberin aromasıyla derinleşen bu tarif, üzerine gezdirilen biberli yağ ve limonla sofralara şık bir dokunuş katıyor.
Oktay Usta'nın Süzme Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 litre sıcak su veya et suyu
- Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
- Limon dilimleri (servis için)
Yapılışı:
- Derin bir tencereye zeytinyağını alın ve ısıtın. Küp doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havucu ve patatesi ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
- Mercimekleri ekleyip 1-2 dakika karıştırarak kavurun.
- Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun, ardından kırmızı toz biber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu veya et suyunu yavaşça ekleyin, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişen çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Gerekirse biraz daha su ekleyip kıvamını ayarlayın.
- Bir tavada sıvı yağı ısıtıp, kırmızı toz biberi ekleyip kızdırın (isteğe bağlı).
- Çorbayı servis kaselerine alın, üzerine biberli yağı gezdirip limon dilimleri ile sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Çorbayı daha lezzetli yapmak için et suyu kullanabilirsiniz.
- Blendırdan geçirdikten sonra çorba çok koyu olursa, sıcak su ekleyip kıvamını inceltebilirsiniz.
- Servis sırasında taze nane veya maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
|