2 Su Bardağı Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz (damak tadınıza göre)
- 1 demet maydanoz
- 2-3 adet taze soğan (isteğe bağlı)
- Yarım su bardağı ceviz içi (isteğe bağlı)
- Limon suyu (servis için)
- Marul ve turşu (servis için)
Yapılışı:
- Mercimekleri yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile tencereye alın. Kaynayıncaya kadar pişirin.
- Mercimekler yumuşayınca ocaktan alın ve üzerine bulguru ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
- Bu sırada soğanı ince ince doğrayın. Sıvı yağda salça ile birlikte kavurun, ardından baharatları ekleyip 1-2 dakika daha pişirin.
- Dinlenmiş mercimek ve bulgur karışımına kavurduğunuz soğanlı sosu ekleyin, iyice karıştırın.
- Maydanozu, taze soğanı ve cevizi ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Tuzunu ayarlayın.
- Karışımı yoğurarak köfte kıvamına getirin. Eğer çok sıvı ise biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz.
- Köfte harcını buzdolabında 30-60 dakika dinlendirin.
- Dinlenmiş köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, ıslak ellerinizle şekil verin.
- Servis tabağına marul yapraklarını serpin, üzerine köfteleri dizin. Yanında limon suyu ve turşu ile servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye özen gösterin, aksi halde köfte hamuru çok yumuşak olabilir.
- Köfte harcını dinlendirmek, şekil vermeyi kolaylaştırır ve lezzetin oturmasını sağlar.
- İsteğe bağlı olarak içine nane veya farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
|