25 kişilik mercimek çorbası tarifi nasıl yapılır?
Kalabalık sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mercimek çorbasını büyük bir grup için hazırlamanın inceliklerini paylaşıyoruz. Kıvamı, aroması ve sunumuyla tam ölçülü bu tarif, her damağa hitap eden dengeli bir lezzet sunuyor.
25 Kişilik Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 4 su bardağı kırmızı mercimek
- 3 adet orta boy soğan
- 4 adet orta boy havuç
- 3 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 10-12 su bardağı sıcak su (veya et suyu)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Süsleme için:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 adet limon
Yapılışı:
- İlk olarak mercimeği yıkayıp süzün
- Soğanları küp küp doğrayın
- Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın
- Büyük bir tencereye sıvı yağı alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip karıştırın
- Mercimeği ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun
- Sıcak suyu (veya et suyunu) ekleyin
- Tuz ve baharatları ilave edip karıştırın
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin
- Kıvamı koyu gelirse sıcak su ekleyip ayarlayın
Sosu için:
- Küçük bir tavada tereyağını eritin
- Kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun
- Çorbayı servis kaselerine aldıktan sonra üzerine bu sosdan gezdirin
- Limon dilimleri ile servis yapın
Notlar:
- Çorbanın kıvamını kontrol edin, gerekirse daha fazla sıcak su ekleyebilirsiniz
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur
- Servis sırasında nane veya kuru nane de kullanabilirsiniz
- Çorba dinlendikçe koyulaşabilir, servis öncesi sıcak su ile inceltebilirsiniz
Afiyet olsun!
|