Acılı Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber (acı seviyesine göre artırılabilir)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 demet maydanoz
- 1 adet limonun suyu
- Tuz, karabiber
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, isot
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ile tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeğin sıcakken üzerine bulguru ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmeye bırakın.
- Soğan ve sarımsakları rendeleyin veya ince ince doğrayın.
- Zeytinyağını bir tavada kızdırıp, soğan ve sarımsakları pembeleşene kadar kavurun.
- Salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, ardından ocaktan alın.
- Demlenmiş mercimek ve bulgur karışımına kavurduğunuz salçalı sosu, baharatları, limon suyunu ekleyip iyice yoğurun.
- İnce kıyılmış maydanozu ilave edip, tekrar karıştırın.
- Elinizi ıslatarak karışımdan parçalar alıp, köfte şekli verin.
- Servis tabağına alıp, dilerseniz marul, turp veya nar ekşisi ile süsleyerek servis yapın.
Not: Köfteleri buzdolabında 1-2 saat dinlendirirseniz, daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!
|