Adana Usulü Patatesli Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 çay bardağı ince bulgur
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım demet maydanoz
- Tuz, karabiber
- Zeytinyağı
- Limon
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın
- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve ezme kıvamına getirin
- Soğanı rendeleyip suyunu sıkın
- Haşlanmış mercimeği, ezilmiş patatesi, rendelenmiş soğanı ve sarımsağı bir kasede karıştırın
- Bulguru, salçaları ve baharatları ekleyip yoğurun
- İnce kıyılmış maydanozu ilave edip tekrar karıştırın
- Elde ettiğiniz karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verin
- Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirin
Püf Noktaları:
- Mercimek ve patatesin iyice soğumasını bekleyin, aksi halde köfteler dağılabilir
- Bulgurun iyice yumuşaması için karışımı 15-20 dakika dinlendirin
- Köfte şekli verirken ellerinizi ıslatın, böylece karışım ele yapışmaz
- Daha lezzetli olması için karışıma 1 yemek kaşığı nar ekşisi ekleyebilirsiniz
Servis Önerisi:
- Marul, turp ve taze soğan eşliğinde servis yapabilirsiniz
- Yanında ayran veya cacık ile harika gider
- Üzerine sumak serperek farklı bir lezzet katabilirsiniz
|