Balkabaklı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 dilim doğranmış balkabağı (yaklaşık 2 su bardağı)
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı zerdeçal (isteğe bağlı)
- 1 litre sıcak su veya sebze suyu
- Tuz, karabiber
- 1 limonun suyu
- Nane veya maydanoz (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Balkabağını, havuç ve patatesi küp küp doğrayın. Soğanı ince ince yemeklik doğrayın, sarımsağı ezin veya rendeleyin.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Havucu ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimek, balkabağı, sarımsak, kimyon ve zerdeçalı ekleyip karıştırın.
- Sıcak su veya sebze suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişen çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin. Eğer daha kıvamlı isterseniz, bir kısmını blender yapmadan bırakabilirsiniz.
- Tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
- Servis yaparken üzerine ince kıyılmış nane veya maydanoz serpiştirin. Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
İpuçları:
- Balkabağının tatlılığını dengelemek için limon suyu eklemek önemlidir.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
- İsterseniz, servis sırasında bir kaşık yoğurt veya zeytinyağı gezdirerek farklı bir lezzet katabilirsiniz.
|