Bulgur Köfteli Yeşil Mercimek Tarifi
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- Yarım demet maydanoz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı un (köfteler için)
Hazırlık Aşaması:
- Yeşil mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyerek haşlayın
- Haşlanan mercimeğin suyunu süzün ama dökmeyin, kenarda bekletin
- Bulguru derin bir kaseye alın, üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip 15 dakika şişmeye bırakın
Köfte Hazırlığı:
- Soğanı rendeleyin, sarımsakları ezin
- Maydanozu ince ince doğrayın
- Şişen bulgurun içine haşlanmış mercimek, soğan, sarımsak, maydanoz, salça ve baharatları ekleyin
- Tüm malzemeleri iyice yoğurun, gerekirse un ekleyerek kıvam almasını sağlayın
- Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın
Pişirme:
- Zeytinyağını tencerede kızdırın
- Hazırladığınız köfteleri her yönü nar gibi kızartın
- Kızaran köfteleri tencereden alıp kenara ayırın
- Aynı tencerede kalan mercimek suyunu ekleyip kaynatın
- Köfteleri tekrar tencereye ekleyip 10-15 dakika daha pişirin
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın
- Üzerine limon sıkabilirsiniz
- Yanında yoğurt veya cacık ile servis edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Köftelerin dağılmaması için harcı iyice yoğurun
- Mercimek suyunu dökmeyin, yemeğin lezzetini artırır
- Köfteleri çok fazla kızartmayın, içleri pişmemiş kalabilir
|