Düz Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
- Soğanı küp küp doğrayın, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Tencerede sıvı yağı ısıtın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Üzerine suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Pişen çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
- Kavrulan una 1 kepçe çorbadan ekleyip karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.
- Bu karışımı tencereye ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
- Son olarak, isteğe bağlı olarak kırmızı toz biberi tereyağında kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin.
- Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
Not: Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Dilerseniz içine 1 diş sarımsak ekleyerek lezzetini zenginleştirebilirsiniz.
|