Ekşili Mercimekli Kabak Tarifi
Malzemeler:
- 2 orta boy kabak
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- 4 su bardağı su
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyip 15 dakika bekletin.
- Kabakları yıkayıp doğrayın (küp şeklinde veya yarım ay şeklinde olabilir).
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin veya rendeleyin.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın, soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Suyunu süzdüğünüz mercimekleri ve doğranmış kabakları tencereye ekleyip karıştırın.
- Üzerine 4 su bardağı suyu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edip kaynamaya bırakın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, mercimekler ve kabaklar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
- Pişme işlemi tamamlandığında limon suyunu ve kuru naneyi ekleyip karıştırın, 2-3 dakika daha pişirin.
- Ocaktan alıp bir süre dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Ekşi tadını artırmak için limon suyunu pişirme sonuna doğru ekleyin.
- Kıvamını kontrol ederek su ekleyebilir veya buharlaşmasını sağlayabilirsiniz.
- İsterseniz üzerine taze nane veya maydanoz serperek servis edebilirsiniz.
|