Eskişehir mercimekli börek nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Eskişehir'in geleneksel lezzetlerinden mercimekli börek, ince yufkaların kırmızı mercimekli harçla buluşmasıyla ortaya çıkan nefis bir hamur işi. Hem besleyici hem de pratik olan bu tarif, özel günlerde veya günlük hayatta rahatlıkla hazırlanabilecek bir lezzet sunuyor. İşte evde kolayca uygulayabileceğiniz adım adım mercimekli börek tarifi...

23 Kasım 2025

Eskişehir Mercimekli Börek Tarifi


Mercimekli Börek Hakkında


Eskişehir mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan mercimekli börek, incecik açılmış yufkaların kırmızı mercimekli harçla buluşmasıyla hazırlanır. Hem besleyici hem de doyurucu olan bu börek, özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezidir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz nefis bir Eskişehir mercimekli börek tarifi:

Malzemeler (6-8 Kişilik)


  • 6 adet yufka
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • Üzeri için: 1 su bardağı sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı

Mercimekli Harç Hazırlığı

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzüp kenara alın.
  • Soğanları ince ince doğrayın. Sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
  • Biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış mercimeği, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip 5 dakika daha pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Harcın soğumasını bekleyin.

Böreğin Hazırlanışı

  • Fırınınızı 180°C'de ısıtmaya başlayın.
  • Yufkaları tezgaha serin ve dörde bölün.
  • Her bir yufka parçasının üzerine mercimekli harçtan ince bir tabaka halinde yayın.
  • Yufkayı sigara böreği gibi sarın veya üçgen şeklinde katlayın.
  • Tüm yufkaları aynı şekilde doldurup sarın.
  • Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Üzerlerine fırça yardımıyla sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı sürün.
  • 180°C fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin.

Servis Önerisi

Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Yanında yoğurt veya ayran ile harika bir ikili olacaktır. Afiyet olsun!

Püf Noktaları

  • Mercimekleri fazla pişirirseniz harcınız püre kıvamına gelebilir, dikkat edin.
  • Böreklerin çıtır çıtır olması için yufkaları çok kalın sarmamaya özen gösterin.
  • İsteğe bağlı olarak iç harcına bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;