Hatay Usulü Mercimekli Köfte Tarifi
Mercimekli köfte, Hatay mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Hem besleyici hem de oldukça lezzetli olan bu yemek, özellikle bulgur ve kırmızı mercimeğin birleşimiyle hazırlanır. İşte evde kolayca yapabileceğiniz Hatay usulü mercimekli köfte tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- Tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayın ve bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin. Mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeği süzün ve bir kaseye alın. Üzerine ince bulguru ekleyip karıştırın. Bulgurun mercimeğin sıcaklığıyla şişmesi için 15-20 dakika bekletin.
- Bu sırada, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, ince kıyılmış maydanozu, domates ve biber salçalarını, baharatları, zeytinyağını ve limon suyunu bir kasede karıştırın.
- Bulgur ve mercimek karışımına hazırladığınız sosu ekleyin ve iyice yoğurun. Eğer karışım çok kuruysa, biraz daha zeytinyağı veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
- Karışımı elinizle sıkarak köfte şekli verin ve servis tabağına dizin.
- Mercimekli köfteleri buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde köfteler dağılabilir.
- Köfte karışımını iyice yoğurarak kıvam almasını sağlayın.
- İsteğe bağlı olarak içine nar ekşisi veya nane de ekleyebilirsiniz.
|