Havuçlu kırmızı mercimek çorbası nasıl yapılır?
Kış günlerini ısıtan, besleyici ve pratik bir lezzet arayanlar için havuçlu kırmızı mercimek çorbası tarifi. Malzemelerin uyumunu gözeten, her aşaması detaylı anlatılan bu tarif, çorbanın pürüzsüz kıvamı ve özel sosuyla sofralara şık bir dokunuş katıyor.
Havuçlu Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy havuç (rendelenmiş veya küp doğranmış)
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
Sos İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün ve bir kenara alın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Rendelenmiş veya doğranmış havucu ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Yıkanmış mercimeği, tuzu, karabiberi, kırmızı toz biberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin. Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip ayarlayabilirsiniz.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın ve sosu hazırlayın.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız sosu gezdirip sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Çorbayı daha lezzetli yapmak için tavuk suyu kullanabilirsiniz.
- Blender kullanmak istemezseniz, çorbayı el blenderı ile de püre haline getirebilirsiniz.
- Servis esnasında üzerine limon sıkarak tüketmek çorbaya ayrı bir lezzet katacaktır.
|