Kıymalı yeşil mercimek çorbası nasıl hazırlanır?

Besin değeri yüksek ve doyurucu bir çorba arayanlar için hem pratik hem de lezzetli bir seçenek: Kıymalı yeşil mercimek çorbası. Malzemelerin uyumlu dansıyla ortaya çıkan bu nefis tarif, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak bir lezzet şöleni vaat ediyor.

23 Kasım 2025

Kıymalı Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 200 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 8-10 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tereyağı ve nane (servis için)

Hazırlanışı:


1. Adım: Mercimekleri Hazırlama

  • Yeşil mercimekleri yıkayıp süzün. Derin bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyip 10 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mercimeklerin suyunu süzün.

2. Adım: Sebzeleri Doğrama

  • Soğanı ince ince doğrayın. Sarımsakları ezin veya minik doğrayın. Havucu ve patatesi küp küp doğrayın.

3. Adım: Kıymayı Kavurma

  • Tencerede sıvı yağı ısıtın. Kıymayı ekleyip suyunu çekene ve rengi dönene kadar kavurun.

4. Adım: Soğan ve Sarımsak Eklenmesi

  • Kavrulan kıymaya doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.

5. Adım: Salça ve Baharatlar

  • Domates ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.

6. Adım: Sebze ve Mercimek Eklenmesi

  • Doğranmış havuç, patates ve haşlanmış yeşil mercimeği tencereye ekleyin. Üzerine sıcak su veya et suyunu ilave edin.

7. Adım: Pişirme

  • Çorbayı kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp sebzeler ve mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

8. Adım: Kıvam Ayarlama

  • Çorbanın kıvamı koyu olursa sıcak su ekleyip inceltebilirsiniz. Dilerseniz bir kısmını blenderdan geçirerek kremamsı bir kıvam elde edebilirsiniz.

9. Adım: Sos Hazırlama

  • Küçük bir tavada bir parça tereyağını eritin, içine nane ekleyip kızdırın.

10. Adım: Servis

  • Çorbayı kaselere alın, üzerine hazırladığınız naneli tereyağını gezdirip sıcak servis yapın. Yanında limon dilimleri ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri önceden haşlayarak gaz yapıcı etkisini azaltabilirsiniz.
  • Kıymayı iyice kavurarak lezzetinin çorbaya geçmesini sağlayın.
  • Çorbayı dinlendirdikten sonra servis yaparsanız lezzeti daha iyi oturacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;