Kıymalı Yeşil Mercimek Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 250 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet havuç (rendelenmiş veya küp doğranmış)
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Yeşil mercimeği yıkayıp, 10-15 dakika kadar sıcak suda bekletin.
- Bir tencerede sıvı yağı ısıtın, ince doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip, kokusu çıkana kadar birkaç dakika daha kavurun.
- Kıymayı ekleyip, suyunu çekene ve renk değiştirene kadar kavurmaya devam edin.
- Domates salçasını ilave edip, 1-2 dakika kavurun.
- Rendelenmiş havucu ve süzülmüş mercimeği ekleyin, karıştırın.
- Sıcak suyu, tuzu ve baharatları ekleyip, karıştırdıktan sonra kapağını kapatın.
- Kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Piştikten sonra 5-10 dakika dinlendirip, sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri önceden ıslatmak pişme süresini kısaltır ve daha lezzetli olmasını sağlar.
- Kıymayı iyice kavurarak, yemeğin lezzetini artırabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak içine doğranmış patates veya biber ekleyebilirsiniz.
- Yemeğin kıvamını kontrol ederek, gerekirse daha fazla sıcak su ekleyebilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Pilav veya bulgur pilavı ile birlikte, yanında yoğurt ve turşu ile servis edebilirsiniz.
|