Kızartma mercimek köftesi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?
Lezzetli ve besleyici bir atıştırmalık arayanlar için pratik bir tarif: Kırmızı mercimek ve bulgurla hazırlanan köfteler, baharatlarla zenginleştirilerek kızartılıyor. İçeriğin püf noktaları, köftelerin dağılmadan mükemmel kıvamda pişmesini sağlıyor.
Kızartma Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1.5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın
- Haşlanan mercimeği ocaktan alıp üzerine bulguru ekleyin ve 15-20 dakika demlenmeye bırakın
- Soğanı rendeleyin, sarımsakları ezin, maydanozu ince ince doğrayın
- Demlenen mercimek ve bulgur karışımına tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun
- Karışımı en az 30 dakika buzdolabında dinlendirin
- Dinlenen karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verin
- Kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın
- Kağıt havlu serilmiş tabağa alarak fazla yağını süzdürün
Püf Noktaları:
- Mercimekleri çok fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde köfteler dağılabilir
- Bulgurun iyice şişmesi için mercimekle karıştırdıktan sonra mutlaka demlenmeye bırakın
- Köfte harcını ne kadar iyi yoğurursanız, köfteler o kadar iyi şekil alır
- Köfteleri kızartmadan önce mutlaka buzdolabında dinlendirin, bu şekil almalarını kolaylaştırır
- Kızartma yağının iyice kızmış olmasına dikkat edin, böylece köfteler yağ çekmez
- Köfteleri yağa atarken fazla sıkıştırmayın, aralarında boşluk bırakın
- Köfteleri servis ederken yanında yoğurt veya cacık ile sunabilirsiniz
|