Kuru Mercimek Yemeği Tarifi ve Püf Noktaları
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 adet defne yaprağı
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün, bir kenara alın.
- Soğanı küp küp doğrayın, havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye sıvı yağı alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
- Yıkanmış mercimeği, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyin.
- Üzerine sıcak suyu ve defne yaprağını ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Piştikten sonra defne yaprağını çıkarıp, sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimeği iyice yıkayın, böylece toprak veya yabancı maddelerden arınır.
- Soğanları iyice kavurmak, yemeğin lezzetini artırır.
- Salçayı kavururken yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir.
- Suyu sıcak eklemek, mercimeğin daha çabuk pişmesini sağlar.
- Mercimek yemeğini pişirirken ara sıra karıştırın, dibinin tutmasını önleyin.
- İsteğe bağlı olarak pişirme sonunda bir diş sarımsak ekleyip ezerek yemeğe katabilirsiniz.
- Yemeği dinlendirdikten sonra servis yapmak, lezzetinin oturmasına yardımcı olur.
|