Kuru Soğansız Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 demet maydanoz
- 1 adet limon suyu
- Tuz
- İsteğe bağlı: nar ekşisi veya sumak
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeğin sıcakken üzerine bulguru ekleyin ve karıştırıp tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmeye bırakın.
- Demlenen karışımı bir kaseye alıp soğumaya bırakın.
- Soğuyan karışıma zeytinyağı, salça, kimyon, kırmızı biber, karabiber, tuz ve limon suyunu ekleyip iyice yoğurun.
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip tekrar karıştırın.
- Elde ettiğiniz karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verin.
- Servis tabağına alıp isteğe bağlı nar ekşisi veya sumak ile süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde köfteler yumuşak olabilir.
- Köfte karışımını buzdolabında 30 dakika dinlendirirseniz şekil vermeniz kolaylaşır.
- İsteğe bağlı olarak içine çiğ köfte baharatları ekleyerek farklı bir lezzet deneyebilirsiniz.
|