Makarnalı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 1 litre sıcak su
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı küp küp, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Geniş bir tencereye sıvı yağı alıp soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
- Yıkanmış mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Üzerine 6 su bardağı sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
- Sebzeler ve mercimek yumuşadıktan sonra çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, içine kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun (biberin yanmamasına dikkat edin).
- Çorbayı tekrar tencereye alıp, üzerine şehriyeleri ekleyin ve şehriyeler yumuşayana kadar 5-7 dakika daha pişirin.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız biberli tereyağını gezdirip sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayarak pişirme süresini kısaltabilirsiniz.
- Çorbayı blendırdan geçirirken sıcak olmasına dikkat edin, pürüzsüz kıvam için önemlidir.
- Şehriyeleri çorbaya ekledikten sonra çok fazla kaynatmayın, dağılabilir.
- İsterseniz çorbayı blendırdan geçirmeden, sebzeleri doğal haliyle de tüketebilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ve ekmekle sunabilirsiniz.
|