Makarnalı mercimek çorbası nasıl yapılır, tarifi nedir?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için pratik bir tarif: Kırmızı mercimeğin besleyiciliğiyle şehriyenin doyuruculuğunu birleştiren bu çorba, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olacak. Tereyağında kızdırılan kırmızı biberin aromasıyla zenginleşen nefis bir lezzet şöleni sizleri bekliyor.

23 Kasım 2025

Makarnalı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı tel şehriye veya arpa şehriye
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 1 litre sıcak su

Üzeri İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı küp küp, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
  • Geniş bir tencereye sıvı yağı alıp soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
  • Yıkanmış mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
  • Üzerine 6 su bardağı sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Sebzeler ve mercimek yumuşadıktan sonra çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
  • Ayrı bir tavada tereyağını eritin, içine kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 dakika kavurun (biberin yanmamasına dikkat edin).
  • Çorbayı tekrar tencereye alıp, üzerine şehriyeleri ekleyin ve şehriyeler yumuşayana kadar 5-7 dakika daha pişirin.
  • Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız biberli tereyağını gezdirip sıcak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri iyice yıkayarak pişirme süresini kısaltabilirsiniz.
  • Çorbayı blendırdan geçirirken sıcak olmasına dikkat edin, pürüzsüz kıvam için önemlidir.
  • Şehriyeleri çorbaya ekledikten sonra çok fazla kaynatmayın, dağılabilir.
  • İsterseniz çorbayı blendırdan geçirmeden, sebzeleri doğal haliyle de tüketebilirsiniz.

Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ve ekmekle sunabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;