Mercimekli Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- Yarım çay bardağı yoğurt
İç Harcı İçin:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Üzeri İçin:
- 1 adet yumurta sarısı
- Çörek otu veya susam
Yapılışı:
1. Hamurun Hazırlanması:
- Unu bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın
- Ilık su, sıvı yağ, tuz, yoğurt ve mayayı ekleyip yavaşça karıştırın
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
- Hamurun üzerini kapatıp 45-60 dakika mayalanmaya bırakın
2. İç Harcın Hazırlanması:
- Mercimeği yıkayıp üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyerek haşlayın
- Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurun
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Haşlanmış mercimeği, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın
- Oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumaya bırakın
3. Böreğin Şekillendirilmesi:
- Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölün
- Her parçayı merdane ile ince bir şekilde açın
- Açılan hamurun yarısına mercimekli harçtan yayın
- Diğer yarısını üzerine kapatıp kenarlarını bastırarak yapıştırın
- Dilimleyerek kesin veya rulo şeklinde sararak şekillendirin
4. Pişirme:
- Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün
- Çörek otu veya susam serpin
- 180°C önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin
Not: Börekleri sıcakken servis yapın. Afiyet olsun! |