Mercimekli milföy böreği nasıl yapılır?

Milföy hamurunun pratikliğiyle mercimeğin besleyiciliğini birleştiren bu nefis börek, hem günlük öğünler hem de özel davetler için ideal bir lezzet. Kırmızı mercimekli iç harç, baharatlarla zenginleştirilerek milföy katmanları arasında altın rengi kıvamda pişiyor. Kolay hazırlanışı ve çıtır dokusuyla sofralara şık bir alternatif sunan bu tarif, yanında yoğurt veya ayranla mükemmel uyum sağlıyor.

23 Kasım 2025

Mercimekli Milföy Böreği Tarifi


Malzemeler:


  • 2 paket milföy hamuru (yaklaşık 400 gram)
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet yumurta (üzeri için)
  • Çörek otu veya susam (üzeri için)

Mercimekli İç Harcının Hazırlanışı:


  • Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek şekilde su ekleyerek haşlayın. Haşlanan mercimeğin suyunu süzün.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Sıvı yağ ile birlikte tavada kavurun.
  • Soğanlar pembeleşince salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Haşlanmış mercimeği, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip soğumaya bırakın.

Böreğin Şekillendirilmesi ve Pişirilmesi:

  • Milföy hamurlarını oda sıcaklığında çözünmeye bırakın.
  • Milföy hamurlarını tezgaha serip, üzerlerini hafifçe unlayın.
  • Her bir milföy hamurunu ince bir şekilde açın veya dikdörtgen şeklinde kesin.
  • Hazırladığınız mercimekli iç harcını hamurun ortasına yerleştirin.
  • Hamurun kenarlarını içe doğru katlayarak sigara böreği veya üçgen şeklinde kapatın.
  • Börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün ve çörek otu veya susam serpin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında, altın rengi alana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

Servis Önerisi:

  • Börekleri fırından çıkarıp biraz dinlendirdikten sonra sıcak veya ılık olarak servis yapın.
  • Yanında yoğurt veya ayran ile tüketebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Milföy hamurunun oda sıcaklığında çözülmesi, hamurun yırtılmadan açılmasını sağlar.
  • İç harcı soğuduktan sonra kullanın, aksi halde hamur ıslanabilir.
  • Fırın sıcaklığını kontrol edin; böreklerin üzeri çabuk kızarmasın diye fırın tepsisini orta rafa yerleştirin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;