Mercimekli pilav nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Lezzetli ve besleyici bir pilav çeşidi olan mercimekli pilav, hem pratik hem de ekonomik bir seçenek sunuyor. Pirinç ve kırmızı mercimeğin mükemmel uyumu, tereyağı ile kavrulmuş soğanın aromasıyla birleşerek sofralara renk katıyor. İşte bu nefis yemeğin püf noktalarıyla hazırlanmış tarifi...

23 Kasım 2025

Mercimekli Pilav Tarifi ve Püf Noktaları


Mercimekli Pilav Malzemeleri:


  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
  • 2,5 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)

Mercimekli Pilav Yapılışı:


  • Pirinci bol suyla yıkayıp suyunu süzün ve 10-15 dakika ılık suda bekletin
  • Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra ayrı bir kapta haşlamak için kaynar suya atın
  • Mercimekler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10-12 dakika) haşlayıp süzün
  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağını alıp kızdırın
  • İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun
  • Süzülmüş pirinci ekleyip 3-4 dakika daha kavurun
  • Haşlanmış mercimeği ilave edip karıştırın
  • Sıcak su veya et suyunu, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın
  • Kaynayınca ocağın altını kısıp kapağını kapatın
  • Pirinçler suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika)
  • Ocaktan aldıktan sonra 10-15 dakika dinlendirin
  • Servis yapmadan önce bir çatal yardımıyla karıştırın

Mercimekli Pilav Püf Noktaları:

  • Pirinci önceden ıslatmak pilavın daha diri ve taneli olmasını sağlar
  • Mercimeği ayrı haşlayarak pilavın renginin bulanık olmasını önlersiniz
  • Pilavı pişirirken tencerenin kapağını sık sık açmamaya özen gösterin
  • Pilav piştikten sonra mutlaka dinlendirin, bu pilavın kıvamının oturmasını sağlar
  • Su oranını pirincin cinsine göre ayarlayabilirsiniz (normal pirinç için 1: 2 oranı idealdir)
  • Pilavı karıştırırken tahta kaşık kullanmak pirinçlerin ezilmesini engeller
  • İsterseniz içine küp doğranmış havuç veya bezelye ekleyerek farklı lezzetler yaratabilirsiniz

Servis Önerisi:

  • Yanında yoğurt ve turşu ile servis edebilirsiniz
  • Üzerine kıyılmış maydanoz serperek sunum yapabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;