Mercimekli Pirpirim Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 demet taze pirpirim (semizotu)
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6 su bardağı su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün, pirpirimleri (semizotu) ayıklayıp güzelce yıkayın.
- Soğanı küp küp doğrayın, havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip karıştırın.
- Yıkanmış mercimeği ve suyu (veya et suyunu) ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba pişerken, ayıklanmış pirpirimleri (semizotu) ince ince doğrayın.
- Mercimek ve sebzeler yumuşadığında, doğranmış pirpirimleri çorbaya ekleyip 5 dakika daha pişirin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
- Son olarak limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
- Sıcak servis yapın, dilerseniz üzerine zeytinyağı gezdirerek sunabilirsiniz.
Not: Pirpirim çorbasını daha kıvamlı yapmak isterseniz, bir kısım mercimeği blenderdan geçirebilirsiniz. Ayrıca, pirpirim yerine ıspanak da kullanabilirsiniz, ancak orijinal tarif için pirpirim (semizotu) önerilir.
|