Mercimekli tokat sarma nasıl hazırlanır? tarifi nedir?

Geleneksel Tokat mutfağının vejetaryen yorumu olan mercimekli sarma, kırmızı mercimek ve baharatlarla hazırlanan özgün bir lezzet sunuyor. Hem besleyici hem de pratik olan bu tarif, etsiz bir sarma deneyimi arayanlar için ideal bir seçenek.

23 Kasım 2025

Mercimekli Tokat Sarması: Geleneksel Lezzetin Sağlıklı Yorumu


Mercimekli Tokat Sarması Hakkında


Mercimekli Tokat sarması, Tokat yöresine ait geleneksel bir yemek olan yaprak sarmasının vejetaryen bir versiyonudur. İç harcında kıyma yerine kırmızı mercimek kullanılarak hazırlanan bu sarma, hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli bir alternatiftir. Özellikle et yemeyenler veya vejetaryen beslenenler için ideal bir seçenektir.

Malzeme Listesi (4-6 kişilik)


  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 1 paket asma yaprağı (turşu veya taze)
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon

Hazırlık Aşamaları

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ile 15 dakika haşlayın
  • Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin
  • Pirinci yıkayıp süzün
  • Maydanoz ve naneyi ince ince kıyın
  • Asma yapraklarını sıcak suda yumuşatın (turşu yaprak kullanıyorsanız)

Yapılışı

  • Geniş bir tencereye zeytinyağını alın, soğanları pembeleşene kadar kavurun
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun
  • Salçaları ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
  • Haşlanmış mercimeği, pirinci ve baharatları ekleyip 5 dakika karıştırın
  • Ocaktan alıp, kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip karıştırın
  • Asma yapraklarının sert damarlarını kesin
  • Yaprakların içine hazırladığınız harçtan koyup, rulo şeklinde sarın
  • Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin
  • Üzerine sıcak su, limon suyu ve biraz zeytinyağı ekleyin
  • Üzerine bir tabak kapatıp, kısık ateşte 45-50 dakika pişirin

Püf Noktaları

  • Sarmaları çok sıkı sararsanız, pirinçler şişerken yapraklar patlayabilir
  • Pişirme suyuna 1 yemek kaşığı nar ekşisi ekleyebilirsiniz
  • Sarmaları dizdikten sonra üzerine ağırlık koymak dağılmalarını önler
  • Mercimekleri çok fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde püre kıvamına gelir

Servis Önerisi

Mercimekli Tokat sarmasını ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt ve mevsim salatası ile harika bir ikili oluşturur. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;