Oktay usta'nın düdüklüde mercimek çorbası tarifi nedir?
Düdüklü tencerenin pratikliğiyle hazırlanan bu mercimek çorbası, geleneksel lezzetleri modern mutfak teknikleriyle buluşturuyor. Kıvamı ve aromasıyla sofraları şenlendirecek bu tarif, hem besleyici hem de zamandan tasarruf sağlıyor.
Oktay Usta'nın Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
Terbiyesi İçin:
- 1 adet limonun suyu
- 1 çay bardağı yoğurt
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı nane
Hazırlanışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
- Soğanı küp küp doğrayın. Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Düdüklü tencereye zeytinyağını alıp soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip karıştırın.
- Yıkanmış mercimeği, kırmızı toz biberi, kimyonu ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte 10-12 dakika pişirin (tencerenin cinsine göre süre değişebilir).
- Pişme süresi dolunca, tencerenin buharı tamamen inene kadar bekleyin ve kapağını açın.
- Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Terbiye için yoğurt ve limon suyunu bir kasede çırpın. Çorbadan bir kepçe alıp terbiyeye yavaş yavaş ekleyerek ılıştırın. Daha sonra bu karışımı tencereye ekleyip karıştırın ve 5 dakika daha kaynatın.
- Sos için tereyağını bir tavada eritin. Kırmızı toz biber ve naneyi ekleyip 1 dakika kavurun.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine sosundan gezdirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimek çorbasının lezzetli olması için et suyu kullanabilirsiniz.
- Terbiyeyi çorbaya eklerken, yoğurdun kesilmemesi için ılıştırmayı unutmayın.
- Düdüklü tencerede pişirme süresi normal tencereden daha kısa olduğu için mercimekler çok çabuk pişer, bu nedenle süreyi aşmayın.
|