Oktay Usta'nın Mercimek Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 demet maydanoz
- 1 adet limonun suyu
- Tuz
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, karabiber
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu çekince ocaktan alın.
- Sıcak mercimeğin üzerine bulguru ekleyip, karıştırarak bulgurun şişmesini sağlayın. 15-20 dakika dinlendirin.
- Bir tavada ince doğranmış soğanı sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Soğanlı salçayı, mercimek-bulgur karışımına ekleyin. Kimyon, pul biber, tuz ve diğer baharatları ilave edip iyice karıştırın.
- İnce kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ekleyerek, elinizle yoğurmaya devam edin. Kıvamı kontrol edin; eğer çok sertse biraz su ekleyebilirsiniz.
- Hazır olan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak, elinizle şekil verin (köfte veya sigara böreği şeklinde).
- Servis tabağına alıp, marul yaprakları ve limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun!
|