Oktay usta'nın salçalı mercimek çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir kış çorbası olan salçalı mercimek çorbası, soğuk günlerde içinizi ısıtacak nefis bir seçenek. Oktay Usta'nın pratik tarifiyle, evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu çorba, hem sağlıklı hem de doyurucu bir öğün alternatifi sunuyor.

23 Kasım 2025

Oktay Usta'nın Salçalı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 adet patates (küp doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)

Sosu İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı:

1. Mercimek Hazırlığı:

  • Kırmızı mercimeği yıkayın ve süzün. Bu, çorbanın daha berrak olmasını sağlar.

2. Sebzeleri Kavurma:

  • Bir tencereye zeytinyağını alın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.

3. Salça Eklenmesi:

  • Domates salçasını ve isteğe bağlı biber salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Salçanın yanmamasına dikkat edin.

4. Mercimek ve Suyun Eklenmesi:

  • Yıkanmış mercimeği tencereye ekleyin ve 1-2 dakika karıştırın.
  • Üzerine sıcak su veya et suyunu ilave edin. Defne yaprağını ekleyin.

5. Pişirme:

  • Tencerenin kapağını kapatıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ara sıra karıştırarak dibinin tutmasını önleyin.

6. Baharatların Eklenmesi:

  • Mercimek ve sebzeler iyice yumuşadıktan sonra tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip 5 dakika daha pişirin.

7. Blender ile Pürüzsüzleştirme:

  • Çorbayı ocaktan alın ve defne yaprağını çıkarın. Bir blender kullanarak çorbayı pürüzsüz bir kıvama getirin. Dilerseniz tel süzgeçten de geçirebilirsiniz.

8. Sos Hazırlama:

  • Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 saniye kavurun (yanmamasına dikkat edin).

9. Servis:

  • Çorbayı kaselere alın ve üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

İpuçları:

  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
  • Blender kullanmadan, sebzeleri çatalla ezerek de püre haline getirebilirsiniz, bu daha geleneksel bir dokudur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;