Pirinçli yeşil mercimek pilavı nasıl yapılır?

Hem besleyici hem de doyurucu bir lezzet arayanlar için pirinç ve yeşil mercimeğin mükemmel uyumu... Pratik malzemelerle hazırlanan bu pilav, günlük öğünlerinize renk katacak.

23 Kasım 2025

Pirinçli Yeşil Mercimek Pilavı Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 3 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • İsteğe bağlı: 1 adet havuç (küp doğranmış)

Hazırlık Aşamaları:


  • Yeşil mercimeği yıkayıp, 1 saat kadar ılık suda bekletin. Bu, mercimeğin daha çabuk pişmesini sağlayacaktır.
  • Pirinci ayrı bir kapta yıkayıp, suyunu süzün ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyerek 15-20 dakika bekletin.

Yapılışı:

  • Geniş bir tencereye zeytinyağını ve tereyağını ekleyip, kızdırın.
  • İnce doğranmış soğanı ekleyip, pembeleşene kadar kavurun.
  • İsteğe bağlı olarak, küp doğranmış havucu da ekleyip, 2-3 dakika daha kavurun.
  • Suyunu süzdüğünüz yeşil mercimeği tencereye ekleyin ve 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Pirinci de ekleyip, 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayacaktır.
  • Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip, karıştırın.
  • Üzerine 3 su bardağı sıcak su veya et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatın ve pilavı 15-20 dakika pişirin.
  • Pilav suyunu çekip, pirinçler ve mercimekler yumuşadığında ocağı kapatın.
  • Tenereyi ocaktan alıp, üzerine bir kağıt havlu veya bez örtüp, kapağını kapatın. 10-15 dakika demlenmeye bırakın.
  • Son olarak, pilavı bir kaşıkla karıştırıp, servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri önceden ıslatmak, pişme süresini kısaltır ve daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Pilavı demlendirmek, tanelerin daha diri ve lezzetli olmasına yardımcı olur.
  • Et suyu kullanırsanız, pilav daha aromalı olacaktır.
  • Pilavı pişirirken tencerenin kapağını sık sık açmamaya özen gösterin, buhar kaçabilir ve pilav yumuşak olmayabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;