Refika'nın Mercimek Köftesi Tarifi
Refika Birgül'ün nefis mercimek köftesi tarifi, hem besleyici hem de lezzetli bir seçenek sunar. İşte adım adım tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz (damak zevkine göre)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 adet limonun suyu
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, pul biber, taze soğan
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayın ve geniş bir tencereye alın. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu çektiğinde ocaktan alın.
- Sıcak mercimeğin üzerine bulguru ekleyin ve karıştırarak bulgurun şişmesini sağlayın. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
- Bir tavada sıvı yağı ısıtın, rendelenmiş soğanı pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Sarımsak, kimyon, kırmızı biber ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Bu karışımı mercimek ve bulgur karışımına ekleyin, iyice yoğurun. Maydanoz ve limon suyunu ilave edip tekrar karıştırın.
- Elinizi ıslatarak karışımdan parçalar alıp köfte şekli verin. Servis tabağına dizin.
- İsteğe bağlı olarak nar ekşisi, pul biber veya taze soğanla süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun!
|