Sade Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (servis için)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (servis için)
Hazırlık Aşamaları:
- Yeşil mercimeği yıkayıp süzün, 10 dakika kadar ılık suda bekletin.
- Soğanı ince ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Süzülmüş yeşil mercimeği ekleyip 1-2 dakika karıştırın.
- Üzerine 6 su bardağı suyu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba pişince, bir kasede unu bir miktar suyla açıp yavaş yavaş çorbaya ekleyin, topaklanmaması için sürekli karıştırın.
- 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Servis Önerisi:
- Tereyağını küçük bir tavada eritin, içine kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız biberli tereyağını gezdirin.
- İsteğe bağlı olarak limon sıkarak sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri ıslatmak pişme süresini kısaltır ve gaz yapıcı etkisini azaltır.
- Çorbayı blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam da elde edebilirsiniz.
- Kıvamını beğenmezseniz, su veya un ilavesiyle ayarlayabilirsiniz.
|