Semizotlu Yeşil Mercimek Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 demet taze semizotu
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz, karabiber
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 adet limonun suyu
Hazırlık Aşamaları:
- Yeşil mercimeği yıkayıp 30 dakika kadar ılık suda bekletin.
- Semizotunu ayıklayıp güzelce yıkayın ve ince ince doğrayın.
- Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsakları ince dilimleyin.
Pişirme İşlemi:
- Tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Süzülmüş mercimeği tencereye ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Baharatları (kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber) ekleyip karıştırın.
- Sıcak suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra altını kısıp mercimekler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin.
- Mercimekler pişince doğranmış semizotunu ekleyip 5 dakika daha pişirin.
- Son olarak limon suyunu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
- Yanında yoğurt veya cacık ile sunabilirsiniz.
- Ekmek veya pilav ile tamamlayabilirsiniz.
|