Siyah Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı siyah mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz (damak zevkine göre)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- Siyah mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan mercimeğin suyunu süzün ve ılımaya bırakın.
- Derin bir kasede bulguru, sıcak su ile ıslatıp 10-15 dakika şişmeye bırakın.
- Ilık mercimeği bir kaseye alıp, çatalla veya ezme aparatıyla püre haline getirin.
- Şişen bulguru mercimek püresine ekleyin, karıştırın.
- Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılmış maydanoz, salçalar, baharatlar, tuz, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyip, tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğurun.
- Hazır olan karışımı buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
- Dinlenmiş karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle şekil vererek köfte haline getirin.
- Servis tabağına alıp, marul yaprakları, domates, salatalık ve limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin; aşırı yumuşak olursa köfte hamuru çok cıvık olabilir.
- Bulgur şişerken sıcak su kullanın, böylece daha iyi kıvam alır.
- Köfte karışımını iyice yoğurarak malzemelerin birbirine homojen dağılmasını sağlayın.
- Karışımı mutlaka buzdolabında dinlendirin; bu, köftelerin daha kolay şekil almasını ve lezzetin oturmasını sağlar.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatın, böylece karışım ele yapışmaz.
- İsteğe bağlı olarak içine çiğ köfte baharatı veya nane ekleyerek farklı lezzetler deneyebilirsiniz.
- Servis öncesi köfteleri zeytinyağı ve nar ekşisi ile hafifçe gezdirerek sunum yapabilirsiniz.
|