Siyah mercimek köftesi nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Sağlıklı ve lezzetli bir atıştırmalık arayanlar için siyah mercimek köftesi, hem besleyici hem de pratik bir seçenek sunuyor. Tam tahıllı bulgur ve protein kaynağı mercimeğin birleşimiyle hazırlanan bu köfteler, zengin baharat çeşitliliği ve taze malzemelerle sofralara renk katıyor.

23 Kasım 2025

Siyah Mercimek Köftesi Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı siyah mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
  • 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz (damak zevkine göre)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 limonun suyu

Yapılışı:


  • Siyah mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan mercimeğin suyunu süzün ve ılımaya bırakın.
  • Derin bir kasede bulguru, sıcak su ile ıslatıp 10-15 dakika şişmeye bırakın.
  • Ilık mercimeği bir kaseye alıp, çatalla veya ezme aparatıyla püre haline getirin.
  • Şişen bulguru mercimek püresine ekleyin, karıştırın.
  • Rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, kıyılmış maydanoz, salçalar, baharatlar, tuz, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyip, tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğurun.
  • Hazır olan karışımı buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenmiş karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle şekil vererek köfte haline getirin.
  • Servis tabağına alıp, marul yaprakları, domates, salatalık ve limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin; aşırı yumuşak olursa köfte hamuru çok cıvık olabilir.
  • Bulgur şişerken sıcak su kullanın, böylece daha iyi kıvam alır.
  • Köfte karışımını iyice yoğurarak malzemelerin birbirine homojen dağılmasını sağlayın.
  • Karışımı mutlaka buzdolabında dinlendirin; bu, köftelerin daha kolay şekil almasını ve lezzetin oturmasını sağlar.
  • Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatın, böylece karışım ele yapışmaz.
  • İsteğe bağlı olarak içine çiğ köfte baharatı veya nane ekleyerek farklı lezzetler deneyebilirsiniz.
  • Servis öncesi köfteleri zeytinyağı ve nar ekşisi ile hafifçe gezdirerek sunum yapabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;