Soğansız süzme mercimek çorbası tarifi nasıl yapılır?
Kırmızı mercimeğin en pratik ve lezzetli hallerinden biri olan bu süzme çorba, klasik tariflerden farklı olarak soğan içermiyor. Sebzelerin doğal tatlarıyla öne çıkan hafif bir lezzet arayanlar için ideal bir seçim.
Soğansız Süzme Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp süzün, havucu ve patatesi küp küp doğrayın
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın, doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika kavurun
- Mercimekleri ekleyip 1 dakika daha karıştırın
- Sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin
- Pişen çorbayı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin
- Ayrı bir kasede un ve sütü çırparak topaklanmayacak şekilde karıştırın
- Bu karışımı yavaş yavaş çorbaya ekleyerek sürekli karıştırın ve 5 dakika daha pişirin
- Tereyağını küçük bir tavada eritin, isteğe bağlı olarak kırmızı toz biber ekleyip 1 dakika kavurun
- Çorbayı servis kaselerine alın, üzerine hazırladığınız tereyağlı sosu gezdirin
Püf Noktaları:
- Mercimeklerin iyice yıkanması çorbanın renginin daha berrak olmasını sağlar
- Çorbayı blendırdan geçirdikten sonra tel süzgeçten geçirerek daha süzme bir kıvam elde edebilirsiniz
- Kıvamını beğenmezseniz, süt miktarını artırarak çorbanızı daha akışkan hale getirebilirsiniz
- Dilerseniz servis esnasında üzerine limon suyu sıkabilirsiniz
|