Turuncu mercimek yemeği nasıl yapılır, hangi malzemeler gerekir?
Renkli ve besleyici bir lezzet arayanlar için pratik bir sebze yemeği: Turuncu mercimek, taze sebzeler ve baharatlarla hazırlanan bu nefis tarif, hem sağlıklı hem de doyurucu bir öğün sunuyor. Sebzelerin doğal tatları ve mercimeğin hafif dokusuyla uyumlu bir lezzet şöleni.
Turuncu Mercimek Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı turuncu mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Turuncu mercimeği yıkayıp süzün.
- Soğanı küp küp doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın.
- Havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Tencerede zeytinyağını ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Doğranmış havuç ve patatesleri tencereye ekleyin, 2-3 dakika karıştırın.
- Yıkanmış turuncu mercimeği tencereye ekleyin.
- Baharatları (kırmızı toz biber, kimyon, tuz) ve defne yaprağını ekleyin.
- Üzerine sıcak suyu ekleyip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Yemeği ocaktan almadan önce son kez kontrol edip gerekirse tuzunu ayarlayın.
- Sıcak servis yapın, dilerseniz üzerine maydanoz serpebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mercimekler çabuk piştiği için fazla kaynatmamaya özen gösterin.
- Kıvamını beğenmezseniz, pişme süresini ayarlayabilirsiniz.
- İsterseniz 1 adet küp doğranmış domates ekleyerek farklı bir lezzet katabilirsiniz.
- Yemeğin daha kıvamlı olmasını isterseniz, 1 yemek kaşığı unu salçayla birlikte kavurabilirsiniz.
|