Yeşil Mercimek Köftesi ve Yoğurtlu Çorba Tarifi
Yeşil Mercimek Köftesi Malzemeleri:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2-3 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 adet limon suyu
- Zeytinyağı (kızartmak için)
Yoğurtlu Çorba Malzemeleri:
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 6 su bardağı su veya et suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- Tuz
Yeşil Mercimek Köftesi Yapılışı:
- Yeşil mercimeği yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ile haşlayın. Mercimekler yumuşayınca ocaktan alın ve suyunu süzün.
- Haşlanmış mercimeği bir kaseye alıp, üzerine bulguru ekleyin ve karıştırın. Bulgur mercimeğin sıcaklığıyla şişene kadar 15-20 dakika bekletin.
- Rendelenmiş soğan, biber salçası, baharatlar, maydanoz ve limon suyunu ekleyip yoğurun. Unu yavaş yavaş ilave ederek köfte hamurunun ele yapışmayacak kıvama gelmesini sağlayın.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle şekil vererek köfteleri hazırlayın.
- Zeytinyağını bir tavada kızdırın ve köfteleri altın rengi alana kadar kızartın. Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak fazla yağını süzdürün.
Yoğurtlu Çorba Yapılışı:
- Yoğurt, yumurta ve unu bir kasede çırpın, pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Bir tencereye su veya et suyunu koyup kaynatın. Kaynayan suya yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin.
- Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika pişirin, tuzunu ekleyin.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, naneyi ekleyip kızdırın ve çorbanın üzerine gezdirin.
Servis Önerisi:
- Sıcak yoğurtlu çorbayı kaselere alın, yanında kızarmış yeşil mercimek köfteleri ile servis yapın. Afiyet olsun!
|