Yeşil mercimek ve kıyma ile lezzetli bir börek nasıl yapılır?

Kıymalı yeşil mercimek böreği, geleneksel lezzetleri modern bir dokunuşla buluşturan nefis bir tarif. Hem besleyici hem doyurucu bu börek, özel günlerin vazgeçilmezi olacak kadar özenli, günlük hayatın pratik lezzet arayışına da cevap verecek kadar kolay.

23 Kasım 2025

Yeşil Mercimek ve Kıymalı Lezzet Şöleni: Börek Tarifi


Malzemeler (6-8 kişilik):


  • 1 paket yufka (6 adet)
  • 300 gram kıyma (kıymayı istediğiniz yağ oranında seçebilirsiniz)
  • 1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı sıvı yağ (ya da eritilmiş tereyağı, üzeri için)
  • 1 su bardağı yoğurt (iç harcı nemlendirmek için)

Hazırlık Aşamaları:


1. İç Harcın Hazırlanması:

  • Yeşil mercimeği bir gece önceden suda bekletin veya en az 2 saat suda ıslatın. Daha sonra haşlayın ve süzün.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Sarımsakları ezin veya rendeleyin.
  • Bir tavada sıvı yağı ısıtın, soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun.
  • Haşlanmış yeşil mercimeği, sarımsağı, tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyip 5 dakika daha kavurun.
  • Ocaktan alın, ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.

2. Yufkaların Hazırlanması:

  • Yufkaları tezgaha serin ve her birini dörde bölün (üçgen şeklinde).
  • Bir kasede yoğurdu çırpın, iç harcı nemlendirmek için kullanacaksınız.
  • Soğuyan iç harcı yoğurtla hafifçe karıştırın (bu, böreğin daha lezzetli olmasını sağlar).

3. Böreğin Sarılması:

  • Bir üçgen yufkanın geniş kısmına 1-2 yemek kaşığı iç harç koyun.
  • Yufkanın kenarlarını içe katlayarak rulo şeklinde sarın. Uç kısmını yağla yapıştırın.
  • Tüm yufka ve iç harcı bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

4. Pişirme:

  • Fırını 180°C'de ısıtın.
  • Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Üzerlerine fırça ile sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı sürün.
  • Önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika, altın rengi alana kadar pişirin.

5. Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak yoğurt veya cacık eşliğinde servis yapın. Afiyet olsun!

İpucu: İç harcı hazırlarken mercimek ve kıymanın iyice soğumasına dikkat edin; aksi halde yufkalar yırtılabilir. Dilerseniz, böreği kızartma yöntemiyle de pişirebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;