Zerdeçallı sarı mercimek çorbası nasıl yapılır?

Zerdeçalın altın rengi ve şifalı dokunuşuyla hazırlanan bu sarı mercimek çorbası, hem besleyici hem de lezzet dolu bir öğün vaat ediyor. Taze sebzeler ve baharatlarla zenginleştirilmiş tarif, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak, pratik hazırlığıyla da mutfakta zaman kazandıracak.

23 Kasım 2025

Zerdeçallı Sarı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı sarı mercimek
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 adet patates (küp doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
  • 6 su bardağı sıcak su veya sebze suyu
  • Tuz ve karabiber (damak zevkine göre)
  • 1 limonun suyu
  • Taze maydanoz (servis için)

Hazırlık:


  • Sarı mercimeği yıkayıp süzün.
  • Soğan, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Sarımsakları ince ince kıyın.

Yapılışı:

  • Geniş bir tencereye zeytinyağını alıp orta ateşte ısıtın.
  • Doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar (yaklaşık 5 dakika) kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Havuç ve patatesi tencereye ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun.
  • Zerdeçal, kimyon ve kırmızı biberi ekleyip 1 dakika daha kavurun (baharatların kokusu çıkana kadar).
  • Sarı mercimeği tencereye ekleyip 1 dakika karıştırın.
  • Sıcak su veya sebze suyunu ekleyin, tuz ve karabiberi ilave edin.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, tencerenin kapağını kapatın.
  • Mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) kısık ateşte pişirin.
  • Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin (isterseniz blender kullanmadan da servis yapabilirsiniz).
  • Limon suyunu ekleyip karıştırın.

Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın, üzerine taze maydanoz serperek sunun.
  • Yanında limon dilimleri ve ekmek ile servis edebilirsiniz.

İpuçları:

  • Zerdeçal, antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, bu nedenle çorbaya eklemek sağlık açısından faydalıdır.
  • Çorbanın kıvamını ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Daha kremamsı bir doku için pişirme sonunda biraz krema veya yoğurt ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;